Анализ на зехтин
Задължителните анализи:
Регулаторен документ на Европейската комисия регулира анализите на зехтините: кликнете тук
Зехтинът трябва да отговаря на определен брой физико-химични параметри, за да може да бъде етикетиран като ВИРГИН EXTRA, ВИРГИН или ЛАМПАНТЕ (неподходящ за консумация в ЕО).
Регламентация 2568/91 от 11 юли 1991 г., публикувана в Официалния вестник на Европейските общности, дава критериите, които трябва да бъдат спазвани (вижте схемата по-долу).
Лабораторията LAHN предлага стандартни анализи на зехтините: индекс на киселинност, индекс на пероксид, UVK измерване (K270 – K232). Зехтинът, наречен "лампантен", е неподходящ за консумация в ЕО. Те са предназначени за маслени лампи, откъдето произлиза и наименованието "лампантен".
Анализите K232 И K270
Тези физико-химични измервания разкриват добрата консервация на зехтините.